Portugal 17 sep – 22 okt

Vilken höjdpunkt att besöka Portugal. Avseglade från Spanien 16 sep och via ett stopp, anlände vi i Portugals andra största stad Porto som givit namn till både landet och portvinet. Porto är en vacker gammal stad känd för sina ståtliga broar och portvinsproduktion. Drygt 200 000 invånare. Det roligaste av allt var att Mattias, vår yngste son kom på besök och var med på båten en vecka. Portvinsprovning, Mattias surfade, promenader, musik och roligt kvälls liv – supernice.

Efter Porto seglade vi vidare till Lissabon, tillsammans med Maiken och klarade oss som tur var bra från Orcas attacker.
Väl framme i Lissabon firade vi Mickes födelsedag med Portugisiska bakelser och trevlig middag med besättningen på Mayol. Lissabon är också en pärla med vacker arkitektur, spännande kvarter, god mat och vänliga människor. Mickes herrklubbskompis Per Rosell med fru Åsa kom på besök i Marinan vilket var mycket uppskattat och trevligt.

Sista dagarna låg vi i Marina Oeiras och väntade på ett bra väderfönster och fick god tid att umgås med alla våra fina svenska segelbåtkompisar. Tillsammans med Elins besättning besökte vi den fantastiska staden Sintra  Den historiska stadskärnan är känd för sin romantiska arkitektur från 1800-talet. Vi passade också på att cykla, bada och besöka trevliga ställen, restauranger och båtaffärer i vanlig ordning. Annika passade också på att klippa håret och vi inser att vardagslivet också måste ombesörjas.

Den 30 okt kastade vi loss och seglade mot Madeiraöarna med Porto Santo som mål vilket var 490 M – vår första längre segling med bara vi två ombord. Till en början var det väldigt höga vågor men bra vind och fin fart hela vägen. Hade en bra slör hela vägen och var framme efter tre dygn.

Låg på svaj en vecka i Porto Santos hamn och njöt av fina vandringar på ön. En vulkanö med mycket sten, berg och en 9 km lång sandstrand och varmt, klart blått vatten. Kul att bestiga toppar och utforska ön vilket också gav bra tillfälle för motion. Man firade också Christoffer Columbus med festival i stan en vecka med uppträdanden, vackra dräkter, musik och dans. Ytterligare höjdpunkter var sill lunch på Mayol, middag på Sundance och drinkkväll på Alice.
Seglingen till Maderia tog en dag då vi anlände på Östra sidan vid en fantastisk vik med fina klippor där vi svajade och vandrade.

Vidare till Madeiras huvudstad Funchal där vi låg i marinan och fick besök av Annikas syster Pia vilket var supermysigt och kärt. Vi gjorde levada vandring, besökte fiskmarknad, besökte botaniska trädgården, kustpromenad, chillade tillsammans, provade slädåkning, pallade avokado och hade många goda kaffe stunder.
En av de sista dagarna gjorde vi en superfin vandring mellan Madeiras högsta toppar Pico Arierio och Pico Ruivo med otrolig utsikt över ön, molnen och livet. Helt fantastiskt.

porto

Segling till Lissabon

Besök i Lissabon

Segling till Porto Santo & Madeira

Madeira

8 reaktioner på ”Portugal 17 sep – 22 okt”

 1. Hej på Er! Så kul att få hänga med på ert äventyr, om så på avstånd!😊⛵️
  Vi har varit i Portugal också, fast på sydkusten, åker hem på lördag. . Höll lite utkik om ni skulle komma söderöver från Lissabon…det låg / ligger flera svenska båtar här i Lagos hamn!
  Ha det gott och fortsätt gärna dela med er …nu blir det mörkt o kallt i Svedala, så vi här hemma behöver drömma oss bort! / Kram, Karin

  1. Hej Karin. Tack för din kommentar och såg några härliga bilder från Lagos. Vi ändrade våra planer och seglade direkt från Lissabon till Madeira för att undvika attacker från späckhuggare. Det finns 2 grupper med späckhuggare som attackerar segelbåtar och biter sönder rodret. De har varit aktiva runt Lagos men har också varit längre norr ut. Riktigt läskigt faktiskt, men vi har klarat oss. Nu är vi på Kanarieöarna och har några veckors förberedelser inför Atlantöverfarten. Kram på dig och vad kul att du följer oss. Hälsningar från Annika & Micke

 2. Ska bli härligt att hänga med på ett hörn under er fantastiska resa. Det finns så mycket vackert att se i världen. Själv har jag alltid drömt om att göra en liknande resa, men enda gången jag varit ombord på en segelbåt var många år sedan och då stod den underbara båten i en utställningshall på Älvsjömässan. Önskar er verkligen många fina nautiska mil på er resa. På insta heter jag något med finans.

  1. Tack Hannu – ja det finns mycket fint och vackert att upptäcka. Just nu seglar vi runt på Kanarieöarna och njuter av sommarvärme och vackra vyer. Tack och ha det gott hälsar Matildas besättning.

 3. Ulrika Stenbeck Gustavson

  Så roligt att få läsa och se allt fint och kul ni gör, ser underbart ut! Saknar dig min kära syster, vilket fint foto på dig när du är så glad ❤️❤️❤️ Imorgon blir det kusinmiddag här så då får vi krama Max 😄 🎃

  1. Saknar dig också gulliga Ulrika. Vad supertrevligt med kusinmiddagen – fick se några fina foton från kvällen som gav mig hemlängtan. Mysigt för Max att få komma på söndagsmiddag med mostrar och kusiner. Kram från oss.

 4. Har precis hittat er genom att jag följer Embla. Ska bli riktigt trevligt att följa er också. Underbara bilder. Önskar er riktigt trevlig seglats och många fina hamnar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »